Storage sistemleri, sunucuyla birlikte çalışan sistemlerdir. Bu sistemlere özellikle kurumsal firmalar ve büyük çaplı işletmeler ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde işletmeler genel olarak online hizmetler verir. Bununla birlikte artık kurumsal firmalar da sürekli olarak internet üzerinden çeşitli hizmetler vermektedir.
Kurumsal firmaların ve işletmelerin online olarak verdiği tüm hizmetler, çeşitli veriler ve datalar etrafında belirlenir. Bir firmanın hizmet sürecinde önem taşıyan veriler ise genel olarak aşağıdaki gibidir;
- Çalışanların kayıtları ve diğer tüm verileri
- Potansiyel müşteri dataları
- Ürün verileri
- Hedef kitleler ve pazarlama verileri
- Kazanç tabloları ve kar zarar dataları
- Verilen hizmet hakkında toplanan veriler
Yukarıdakiler başta olmak üzere işletmeler tarafından saklanması veya kullanılması gereken birçok veri yer alır. Bu verilerin ise ilerleyen süreçlerde kullanılması veya işlenmesi adına saklanmasına da storage denir. Kısaca storage sistemleri yoğun olarak çalışan ve veri büyüklüğünün yüksek olduğu firmaların tüm verilerinin saklanmasıdır. Bu durumda kullanılacak bilgisayarlara ve diğer kayıt cihazlarına da storage sistemi adı verilirken aynı zamanda oluşturulacak IT ve server alt yapısına da bu isim verilebilir.
Storage Sistemleri Nerede Kullanılabilir?
Storage sistemlerini sunucudan veya firma merkezinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Hem sunucuya hem de şirket verileriyle ortak olarak çalışan storage sisteminin fiziksel sunucuyla birlikte kurulması gerekir. Bu sebeple Storage sistemlerinin kullanılabileceği alanlar genellikle sunucunun da bulunduğu IT alt yapısıdır. Doğru bir IT alt yapısı ve sunucusu bulunmayan kurumsal firmalarda storage sistemlerini kurabilmek mümkün değildir.
Ayrıca storage sistemleri yazılımsal veya fiziksel sunucuya bağlı olarak kullanılabilir. Ancak bu sistemin günümüzde en çok tercih edileni ve en faydalı olanı fiziksel sunuculardır. Fiziksel sunucularda veri saklamak ve veri yönetmek diğerlerine göre daha basittir. Bu sebeple storage sistemi de aynı şekilde fiziksel sunucuya bağlı olan fiziksel bilgisayarlar sayesinde kurulmaktadır. Bu sistem kurumsal firma merkezinde sunucu (server) odalarına kurulabilmektedir.
Günümüzdeki Storage Sistemleri Nelerdir?
Günümüzde veri saklamak ve daha sonrasında bu verileri yönetmek için birbirinden farklı Storage teknolojileri kullanılır. Bu teknolojilerin her birinin farklı özellikleri bulunmaktadır. Storage teknolojileri genel olarak şu şekildedir;
- DAS: Tek bir server üzerine kurulan storage sistemleri yani depolama birimleridir. Servera dahili ve harici olarak kurulabilen bir teknolojidir.
- Shared Das: Birden fazla sunucuya bağlanabilen depolama birimidir.
- NAS: Sunucuya bağlanırken IP teknolojisini kullanır.
- SAN: Lan ve WAN teknolojileri için özel olarak kullanılan storage teknolojisidir.
Günümüzde kullanılan storage teknolojilerinin tümü veri saklamaya ve bu verilerin güvenliğini sağlamaya yöneliktir. Kullanılacak her bir teknoloji verileri uzun süre saklayabilir. Bu sayede kurumsal firmalar sahip oldukları verileri daha sonrasında analiz etmek amacıyla kullanabilir. Ayrıca kullanılan storage teknolojilerinin de kurumsal firmalar açısından önemi büyüktür.