Firewall, şirket verileri için hayati öneme sahip olan güvenlik duvarıdır. Ayrıca firewall kelimesi de güvenlik duvarı anlamına gelir. Özellikle ağ ve ağ içerisindeki bilgisayarları korumak isteyen şirketler açısından firewall büyük önem taşır.
Kurumsal firmalar başta olmak üzere birçok şirket bilgisayarlar, sunucular ve veriler için ağ bağlantısı kullanmak zorundadır. Ancak kullanılacak olan ağ sistemi belirli güvenlik duvarlarına sahip olmadığında veri hırsızlığı gibi çok sayıda problem meydana gelebilir.
Bu sebeple hem bilgisayarları hem de ağ üzerinde bulunan şirket verilerini korumak için öncelik firewall kullanmak gerekebilir. Firewall kurulumunun profesyonel ve doğru bir şekilde yapılması, şirketin internet üzerinden gelebilecek saldırılara karşı önlem alabilmesi adına fazlasıyla önem taşır.
Firewall Ne İşe Yarar?
Firewall genel olarak şirket bilgisayarlarını ve verilerini korumaya yarar. Kurumsal firmalar başta olmak üzere tüm şirketlerde ağa bağlanan birçok cihaz vardır. Telefonlar, bilgisayarlar ve diğer cihazların internet ortamında yer alan zararlı yazılımlara karşı korunması gerekir. Bu koruma işlemi de ancak firewall yani güvenlik duvarlarıyla mümkün olabilir.
Bununla birlikte şirketler müşteriler, hizmetler ve ürünler ile alakalı birçok veriye sahip olabilir. Bu veriler, kurumsal firmaların ve şirketlerin hizmet hayatına devam edebilmeleri açısından önem taşır. Bu verilerin saklanabilmesi için de firewall kullanılır.
Kısaca firewall (güvenlik duvarı), şirkete ait olan cihazların ve şirket verilerinin internet ortamındaki zararlı yazılımlardan korunmasını sağlar. Şirket sunucusuna bağlı olarak kurulacak olan güvenlik duvarları sayesinde hem bilgisayarlar hem de veriler uzun süre sorunsuz bir şekilde korunabilir.
Firewall Türleri Nelerdir?
Kurumsal firmalar tarafından kullanıma uygun olan birçok güvenlik duvarı modeli günümüzde kullanılmaktadır. Bu güvenlik duvarlarından hangisinin kullanılacağı ise şirket tercihleri ve ihtiyaçları doğrultusunda belirlenir. Günümüzde aktif olarak kullanılan birçok firewall vardır ve bunlar iki çatı altında birleşir. Bunlar;
- Donanımsal Firewall
- Yazılımsal Firewall
Donanımsal ve yazılımsal firewall çeşitlerinin çalışma stilleri birbirinden tamamen farklıdır. Bir güvenlik duvarı donanımsal olarak kullanılabilirken diğeri tamamen bilgisayarlara kurulacak olan ekstra yazılımlar sayesinde kullanılır. Ancak her iki güvenlik duvarının da çalışma ve kullanım amacı birbiriyle aynıdır. Bununla birlikte iki tip firewall da şirket için aynı katkıyı sağlayabilir.
Donanımsal Firewall Nedir?
Donanımsal firewall veya diğer bir adıyla donanımsal güvenlik duvarı, güvenliğin ek bir fiziksel makineyle sağlanması anlamına gelir. Kurulacak olan donanım sayesinde hem veriler hem de ağa bağlı cihazlar uzun süre korunabilir. Bu sistem genellikle büyük verilere ve yoğun iş akışına sahip olan kurumsal firmalar tarafından tercih edilmektedir. Daha yoğun veri akışına ve ağ bağlantısına karşı etkili bir güvenlik sağlayabilen donanımsal firewall türleri, tüm verilerin sürekli olarak korunmasına yardımcı olur. Ayrıca donanımsal firewall sayesinde ağa bağlı olan tüm cihazlar korunmaktadır.
Donanımsal firewall ek bir cihaz sayesinde şirket ağına kurulur. Bu cihazın sürekli olarak sunucuyla birlikte aktif çalışması gerekir. Cihazda meydana gelebilecek herhangi bir arıza veya çalışmama durumu firewall yani güvenlik duvarının etkisiz olmasına sebebiyet verir. Bu nedenle donanımsal firewall kullanacak olan şirketlerin bu cihazı sürekli olarak çalıştırması gerekir.
Donanımsal firewall modelleri aynı zamanda firmanın ağ kalitesinin ve internet hızının arttırılmasına da yardımcı olur. Çoklu bilgisayarların ve diğer cihazların bağlandığı ağların daha yüksek performans göstermesini sağlayan donanımsal güvenlik duvarları sunucunun yönlendiricileri ve ağı arasında görev almaktadır. Ayrıca donanımsal firewall sayesinde uzun süreli tasarruf yapabilmek de mümkündür.
Yazılımsal Firewall Nedir?
Günümüzde kurumsal firmalar tarafından tercih edilen güvenlik duvarları içerisinde yazılımsal firewall seçenekleri de yer alır. Yazılımsal güvenlik duvarı, fiziksel sunuculara göre çok daha fazla tercih edilir. Bunun sebebi bu sistemin ek bir kuruluma veya farklı bir cihaza ihtiyaç duyulmadan kullanılabilmesidir. Yazılımsal firewall, şirket ağına bağlanacak olan cihazların işletim sistemleri üzerine kurulmasını sağlar. Ayrıca günümüzde işletmeler tarafından tercih edilen birçok yazılımsal firewall çeşidi bulunur. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir;
- Zyxel Firewall
- Fortigate Firewall
- Watchguard Firewall
- SonicWall Firewall
- Berq Firewall
Her bir yazılımsal firewall türünün farklı özellikleri ve çalışma stilleri bulunur. Kurumsal firmalar ve işletmeler için gerekli olan güvenlik duvarları IT Plus Teknoloji Hizmetler tarafından kurulmaktadır.